30 Aralık 2013 Pazartesi

Ihlamurun Faydaları

Ihlamur ülkemizin her bölgesinde yetişmeyen özellikle Marmara ve Kara Denizin doğusunda bolca bulunan çok şifalı olduğu bilinen mucize bir bitkidir. Osmanlı saraylarının baş tacı olmayı hak etmiş ve o dönemlerin şifa kaynağı olarak kullanıldığı tarih kitaplarında da yer almıştır. Çok güzel bir kokusu olan ıhlamurun şifa için kullanıldığı hastalıkların sayısı oldukça fazladır. Ihlamurun çiçeği çok daha fazla kullanılsa da yaprakları, kabukları ve ağacından da faydalanıldığı bilinir.
ıhlamur
ıhlamur
Ihlamur özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı çok kullandığımız bir bitkidir. Yaprakları ve çiçekleri kurutularak kış aylarının vazgeçilmezi olur. Kullanılması çay demler şekli ile yapılır ise daha faydalı olmaktadır.

Ihlamurun faydaları nelerdir?

Ihlamur kaynatılarak içildiği şekillerde bağırsak kurtlarını düşüren bir görev yapar. Sinirleri yatıştırıcı özelliği de çok etkilidir. Bazı zamanlarda bağırsaklarımızda oluşan sancıyı keserek acıyı dindirir. Öksürüğü kesen özelliği ise en bilinen faydasıdır. Bağırsak kurtlarını temizleyerek bağırsaklarımızı rahatlatır. Damar tıkanıkları konusunda da iyidir. Gribin en önemli düşmanıdır.
Hazımsızlığa da çok iyi gelir. Mide üşütmelerinde iyi bir antibiyotik görevi yapar. Uykusuzluk çekenlerin başvurduğu sakinleştirici bir bitkidir. İdrar yollarını açması da güzel faydalarındandır. Terletici özelliği ise ateşli olduğumuz dönemlerde iyi yarar sağlar. Ihlamur eğer balla karıştırılıp içilir ise ülsere çok iyi gelen özelliğe sahiptir. Kan dolaşımını olağan üstü hızlandırır. Ihlamurun mideye faydalarından biri ise mide yanmalarını önlemesidir. Değişik nedenlerle oluşan kusma durumlarını düzenler.
Sabahları kahvaltıdan en az yarım saat önce düzenli bir şekilde her gün içilirse zayıflamaya da yardımcı olur. Mide kramplarını azaltır. Kabızlıkta ise çabuk etki gösteren gücü mevcuttur. Migren tedavilerinde de çok sık kullanıldığını unutmayalım. Çok fazla kullanıldığında kalp çarpıntıları yapar ve kalbi yorar. Bu yüzden kullanımını abartmayalım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder