30 Aralık 2013 Pazartesi

Adaçayının Faydaları

Ada çayı sevilerek tüketilen şifalı bitkilerden biridir. Ada çayının mis gibi kokusu bile şifa niyetinedir. Bilinen bir çok faydalı etkisinin yanı sıra, içimi çok lezzetlidir. Bazı bölgelerde dişotu olarak anılır. Ege ve Akdeniz Bölgesinde yetişen adaçayı bir çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Yardımcı kaynak olarak destek vererek, beden ve ruh sağlığı açısından oldukça takviye edicidir. Ülkemizde yaklaşık olarak 90 çeşit türü bulunmaktadır. Adaçayı çiçekleri yaz mevsiminde açar ve şifalı etkisini ilk andan itibaren gösterir. Fiziksel açıdan yardımcı olduğu gibi, psikolojik açından da oldukça toparlayıcıdır. Adaçayı sinir sistemini kuvvetlendirir ve yatıştırıcı etkisi vardır. Vücudun direncini artırarak güç ve kuvvet verir. Soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklar mücadele etmenize yardımcı olur. Adaçayı çok güçlü bir antiseptiktir. Buna ek olarak diş ve diş eti hastalıklarında kullanılmaktadır. Özellikle diş eti iltihaplarında gargara olarak kullanılır. Menopoz dönemlerinde oluşan yoğun terlemeleri azaltır. Sıkıntıyı ve stresi hafifletir. Yüksel tansiyonu düşürür, vücudun dengesini korumasına yardımcı olur. Adaçayı demlenirken 3 dakikadan fazla kaynatılmamalıdır. Aksi halde şifalı etkisini kaybeder. 1 tatlı kaşığı adaçayı yaprağını, 1 su bardağı kaynamış suda 3 dakika bekletip şekersiz olarak tüketebilirsiniz. Günde 1 fincan yeterli olacaktır. Adaçayının aşırı içilmemesi uygundur. Günde fazla tüketilen adaçayı kan basıncını yükseltebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder