30 Aralık 2013 Pazartesi

Dut Ağacı

Dut ağacı bahçelik ağaçlık bölgelerinin içinde en çok bulunan ağaç türüdür. Özellikle Marmara bölgesinde çok yoğun olarak bulunan dut bazılarına göre kutsal ağaçların içinde yer alır. Bunun böyle ifade edilmesinin nedeni ise dut ağacının faydalarının çok çeşitli olması gelmektedir. Özellikle Marmara bölgesinde bolca yetiştiğini söylerken Bursa ilimize bu konuda ayrı bir parantez açmalıyız .

dut ağacı

Hepimizin bildiği gibi Bursa ipek böceği ile meşhur illerimizden biridir. İpek böcek yetiştiriciliği konusunda dünyaca ünlüdür. Hatta Bursa da İpek böceği Borsasının geçtiğimiz yıllarda kurulduğunu biliyorum Günümüzde ne durumdadır bu konuda bir bilgim yok. Ama bildiğim ipek böceğinin dut ağacında yetiştiğidir. Bursa da dut ağaçlarının en bol olduğu bir il olması nedeni ile İpek böcekçiliğinin merkezi olmuştur.
Dut sadece yukarıda belirttiğimiz ipek böceği yetiştirmesinden ibaret değildir. Taze dut içinde barındırmış olduğu kimyasal ekenlerle bilinen en önemli doğal antibiyotikler arasında yer alır. Yalnız belirtmeden geçemeyeceğim taze dut ile kurutulmuş dut arasındaki fark insan sağlığına faydalar konusunda değişkenlikler gösterir.
Özellikle kurutulmuş dudun ellerimizde oluşan egzamalara mucize etkili faydaları vardır. Bildiğiniz gibi egzama ellerde yaralar oluşturarak çatlaklar yaratır. Bu yaralar acı verdiği gibi toplum içinde çok kötü görüntü vererek sosyal yaşamımıza sıkıntılar vermekte olup statümüzü zedeleyebilmektedir. Bu nedenle öncelikle doktor tedavisini önereceğim.
Doktor tedavisi sonuç vermeyen hastaların başvurması gereken çok önemli bir bitkisel tedavi yöntemidir. Yalnız alacağınız bu dut mutlaka güneş altında kurutulmuş olmalıdır. Yani doğal kurutulma yöntemi uygulanmalıdır. Suni yöntemlerle kurutulmuş dut içindeki kimyasalların erozyona uğraması nedeni ile hiçbir yarar sağlamaz. Tanınmış isim yapmış aktarlarda kurutulmuş dutlar güvenle alınıp egzamalı yerlerde özellikle yaraların üzerine tatbik edilerek uygulaması yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder